Çocuklarının boyunun yaşıtlarına göre normal olup olmadığı ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardandır. Akranları ile yan yana getirip boylarını karşılaştıran, “Acaba boyu kısa mı olacak” diye düşünen pek çok anne baba var. Ancak çoğu ebeveyn ‘Nasıl olsa ergenlikte uzar’ düşüncesi ile zaman kaybedip tedavide gecikebiliyor.
Ramazan ayıyla birlikte oruç tutmanın genel sağlığa faydaları da gündeme geliyor.
Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, oruç tutarken dikkat edilmesi gereken beslenme önerilerinde bulundu. Dyt. Arslansoyu, “Aç karnına sıcak pide yemek, kan şekerini hızlı yükselteceğinden kontrollü tüketilmelidir” uyarısı yaptı.
Önünüze gelen yemeğin tadına bakmadan yemeğinize tuz atıyor musunuz? Yoksa ‘Ben tuz tüketimime dikkat ediyorum” deyip farkında olmadan gizli tuz kaynakları nedeniyle aşırı tuz tüketiyor olabilir misiniz?
Eşlerin birlikte uyumasının duygusal açıdan önemli olduğunu belirten uzmanlar, uyku kalitesi içinse farklı etkileri olabileceğini söylüyor.
Ramazan ayında uzun süren açlık sonrası iftar sofralarına büyük bir iştahla oturmak kaçınılmazdır. Ancak aşırı ve dengesiz yemek tüketimi hem mide ve bağırsak sorunlarınayol açabilir hem de kilo kontrolünü zorlaştırabilir. Doğru porsiyon kontrolü ile hem tok kalabilir hem de sağlıklı bir Ramazan geçirebilirsiniz. Diyetisyen Sena Nur Doğan ramazanda porsiyon kontrolünü sağlamanın altın kurallarını anlattı:
Sporun pek çok olumsuz durumla baş etmeyi kolaylaştırdığı için her yaştan insanın odağı olduğu bir gerçek. Hal böyleyken ramazan ayıyla beraber oruç tutmanın kas kaybına sebep olup olmayacağı da büyük bir merak konusu haline geliyor. Bir aylık sürenin sağlıklı bir insanda belirgin bir kas kaybı geliştiremeyeceğini vurgulayan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, “Beslenmeyi iftar ve sahur olarak günde 2 öğün düşünürsek, günlük aktivitelerimiz azalmadığı sürece kas kütlemizde çarpıcı bir değişim söz konusu olmaz” dedi.
Ramazan ayında sağlıklı beslenmek, oruç tutarken enerjik ve zinde kalmanın anahtarıdır. Uzman,, sahur ve iftar menülerinde dengeli ve besleyici yiyecekler tüketmenin önemini vurguluyor. İftarda ise hafif bir başlangıç yaparak mideyi yormadan beslenmek önemlidir. Sahurda protein ve kompleks karbonhidratlar içeren yiyecekler tercih edilerek gün boyu tok kalmak sağlanabilir.
Gastroenterolog ve MasterChef kazananı Saliha Mahmood Ahmed, yemeklerinde tam yağlı ürünler kullanmaktan çekinmiyor. Saliha Mahmood Ahmed, Telegraph’ta kaleme aldığı yazıda bağırsak sağlığımız için neden daha fazla sağlıklı yağ yememiz gerektiğini anlattı.
Demir eksikliği anemisi, yaygın bir sağlık sorunu. Eksikliğinde vücudun üretmek için ihtiyaç duyduğu demirin, vücutta yeterli miktarda olmaması ya da vücudun demiri ememesi neden oluyor. Bu da pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, demir eksikliği anemisinin 7 önemli belirtisini anlattı.
Ramazan ayında oruç tutarken dikkat edilecek bazı noktalar, gün içerisinde fazla açlık ve susuzluk çekmeden rahat bir şekilde oruç tutmanıza yardımcı olur.
Ramazan ayıyla birlikte oruç tutmanın genel sağlığa faydaları da gündeme geliyor. Dengeli ve düzenli bir beslenme planın yanı sıra yeterli fiziksel aktiviteyle birlikte geçen oruç sürecin hem kilo kontrolüne yardımcı oluyor hem de bağışıklık sistemini olumlu etkiliyor.
Ramazan ayında sağlıklı ve enerjik kalmak için beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle sahurun atlanmaması gerektiğini söylüyor.
Bahar aylarına kadar süren grip sezonu yetişkinleri olduğu gibi çocukları da hedef alıyor. Yüksek ateşle etkisi altına alarak halsiz bırakıyor, bazen hastaneye yatışı bile gerektiriyor. Verilere göre, kreşe giden her 2 çocuktan biri grip oluyor; aşırı soğukların devam ettiği son günlerde ise çocuklar arasında grip vakaları daha da artıyor.
Uzmanlar, Ramazan ayında dengeli ve besleyici bir iftar menüsünün önemine dikkat çekiyor. İftarda mutlaka bir kâse çorba, taze bir salata ve protein içeren yemekler tüketilmeli. Bu kombinasyon hem sindirimi kolaylaştırır hem de vücuda gerekli besinleri sağlar. Tabi iftar yemeğinden sonra mutlaka tatlı tüketmek isteyenler de oluyor ama tatlı tüketimi çok kontrollü bir şekilde yapılmalı.
Ön çapraz bağ kopmaları spor yapan kişilerde çok yaygın. Özellikle kadınlardaki riskin erkeklerin 8 katı olduğunu gösteren araştırmalar var. Peki neden böyle? Uzmanı anlattı...
Kardiyoloji uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Gülşah Aktüre, "İftarda aşırı ve hızlı yemek, kalbe yük bindirerek ani tansiyon yükselmelerine neden olabilir" dedi.
Diyetisyen Miray Abaza, ramazan ayında sağlıklı beslenmeyle ilgili önerilerde bulunurken, özellikle su tüketiminin önemine dikkat çekti.