Son yıllarda doğum sayısının azalması, anne olma yaşının 35’in üzerine çıkması, sağlıksız beslenme, sigara ve obezite gibi sorunlar nedeniyle kadınsal hastalıkların görülme sıklığı ülkemizde de giderek artıyor. Bir yandan da pek çok kadın bu hastalıkların yol açtığı şikayetleri dile getirmeye utandığı için, erken tanı imkânı kaçırılabiliyor.
Yaz yaklaşıyor, çoğu insan kışın aldığı kiloları bir an önce vermek için kara kara düşünmeye başladı. Daily Mail’e konuşan Beslenme Uzmanı Kim Pearson, popüler zayıflama iğnelerinden daha ucuz ve hızlı sonuç veren eski usul diyeler hakkında bilgi verdi ve bu diyetleri nasıl güvenli bir şekilde uygulanacağını anlattı:
Bağırsak ve beyin sağlığından kilo yönetimine ve kan basıncına kadar cevizler, çok sayıda fayda sağlayan harika bir seçimdir.
Araştırmalara göre her üç kişiden biri gün boyu yeterince su içmiyor; üstelik çoğu, ne kadar su tüketmesi gerektiğini dahi bilmiyor. Susuzluk yalnızca cilt kuruluğu gibi herkesin bildiği etkilerle sınırlı değil. Yetersiz su tüketiminin vücutta yol açtığı sorunlar düşündüğünüzden çok daha fazla…
Menenjit, çocuklarda hızlı ilerleyebilen ve ölümcül olabilen ciddi bir enfeksiyondur. Özellikle bakteriyel menenjit , erken teşhis edilmezse kalıcı hasarlara ve hayati risklere yol açabilir. Aşı ve erken müdahale, hastalığın önlenmesinde kritik rol oynuyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 105’inci yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor. Pazartesi gününden itibaren başlayan kutlamalar hafta geneline yayılacak. Bugün 81 ilde, ilçe merkezlerinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve dış temsilciliklerde resmi törenler düzenlenirken, okullarda da öğrenci ve öğretmenlerin katılımıyla bayram etkinlikleri yapılıyor. 23 Nisan için planlanan etkinlikler hafta boyunca devam edecek.
Birçok Hollywood yıldızı formda kalmak için günde bir öğün beslendiklerini yani OMAD diyeti uyguladıklarını açıklıyor. Peki ama bu güvenli mi? Günde bir öğün yemek vücudunuza ne yapar?
Gençlik ve cilt sağlığı sandığınızdan daha karmaşık bir denklem olabilir; çözüm ise beyninizde yatıyor. Dünyaca ünlü dermatolog Dr. Nicholas Perricone, yeni kitabında ‘güzellik molekülü’ olarak adlandırdığı asetilkolinin yaşlanma karşıtı etkilerini açıkladı.
Bilim insanları vücut ağırlığınız üzerinde etkili olan faktörlerin sadece yiyip içtikleriniz ya da hareket düzeyiniz olmadığını keşfetti. Peki ne o yeni bulunan faktör ve arada nasıl bir ilişki var?
Önce sebzeler, ardından protein ve yağlar, son olarak da karbonhidratlar... "Besin sıralaması" ya da "yemek sıralaması" adı verilen bu durum nasıl bir fark yaratıyor?
Plastik su şişeleri sağlık açısından ciddi riskler barındırıyor. Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, plastik şişelerin içerisinde kanserojen ve kimyasal maddelerin bulunduğunu belirtti, özellikle uzun süre güneş altında kalan ya da bekletilen şişelerde mikroorganizmaların üreyebileceğini vurguladı.
Safra kesesi, sindirim sistemimizin önemli organlarının başında geliyor. Obezite, sık doğum yapma, hızlı kilo alıp verme ve genetik yatkınlık gibi faktörler safra kesesi taşı oluşumuna zemin hazırlayabiliyor. Prof. Dr. Cemalettin Aydın, safra kesesi taşlarının oluşumu ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
Renkli ambalajlar ve meyve aromalarının arkasındaki ölümcül tehlike gün yüzüne çıktı. ABD’de 16 yaşındaki Isabella, sadece 18 ay kullandığı elektronik sigara nedeniyle sepsis şokuna girdi. Doktorlara göre dakikalarla yarışıldı. Peki bu cihazlar gençleri nasıl etkisi altına alıyor, zararları neler?
Günümüzde sağlıklı yaşam hedeflerinin başında gelen günde 10 bin adım hedefi, dünya genelinde milyonlarca insanın günlük rutininin bir parçası haline geldi. Ancak sadece günlük adım sayınızı değil, yürüdüğünüz hızı da gözden geçirmenin zamanı geldi. Yeni araştırmalar yürüyüş hızının kalp sağlığı açısından çok daha kritik bir role sahip olabileceğini ortaya koyuyor. Peki bunu nasıl ayarlamak gerekiyor? İşte detaylar…
Yüksek tansiyonu düşürmek için tuzu kesmek gerektiği genelgeçer bir bilgi haline geldi. Ancak tansiyonunu düşürmek isteyenlerin uygulayabileceği çok daha etkili bir yol var.
Kirpik dökülmesi, genellikle fark edilmeyen ve göz ardı edilen bir durum olsa da aslında göz sağlığımız üzerinde önemli bir rol oynuyor. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında artan kirpik dökülmesi, doğal bir süreç olmasına rağmen endişe verici olabilir.
Son yıllarda sağlıksız yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle dünya genelinde görülme sıklığı hızla artan kalp hastalıkları ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Ülkemizde kalp ve damar hastalıklarının, tüm ölümlerin yüzde 33’ünü oluşturduğunu, üstelik artık çocuk yaşlarda da sık karşılaşıldığını belirten Doç. Dr. Gürkan, kalp sağlığı için ihmale gelmez 7 öneride bulundu.
Türkiye’de doğum oranları hızla düşerken, ilk doğum yaşı 30’un üzerine çıktı. Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, geç yaşta annelik planlayan kadınlara düzenli takip, yumurtalık rezervi kontrolü ve sağlıklı yaşam çağrısında bulundu. Dr. Şen ayrıca son yıllarda sıkça konuşulan ‘Prenses Doğum’ kavramına da değindi.